Departamentul pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediul de Afaceri şi Turism (DIMMMAT), cunoscut și ca Agenția pentru Implementarea Proiectelor și Programelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii (AIPPIMM) gestionează mai multe programe multianuale cu finanțare de la Bugetul de Stat destinate întreprinzătorilor. In continuare este prezentată o scurtă descriere a acestora.

Pentru perioada 2014-2020 Ministerul Finanțelor Publice gestionează două scheme de ajutor de stat destinate investițiilor inițiale realizate de întreprinderi:

  • Schema de ajutor de stat pentru sprijinirea investițiilor care promovează dezvoltarea regională prin crearea de locuri de muncă
  • Schema de ajutor de stat având ca obiectiv stimularea investițiilor cu impact major în economie

Una din primele întrebări pe care și-o pune o persoană care dorește să demareze propria afacere este legată de forma juridică pe care ar trebui să o aleagă pentru a-și desfășura activitatea.

Asa cum spuneam intr-un articol anterior, pentru intreprinzatorii care doresc sa demareze o afacere cea mai actuala si cea mai completa sursa de informare referitoare la inregistrarea unei afaceri o reprezintă site-ul web al Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC), respectiv www.onrc.ro.

Pentru a lua decizii corecte și la timp, un întreprinzător trebuie să fie bine informat. Se spune că o informație bună este cea care poate fi verificată din cel puțin două surse diferite, însă acest lucru nu este întotdeauna posibil. In astfel de condiții întreprinzătorul trebuie să țină cont de credibilitatea sursei de informare iar informațiile oficiale publicate de autorități sunt cele mai credibile surse de informare.

Structurile de sprijinire a afacerilor reprezintă entități clar delimitate, care asigură o serie de facilităţi şi/sau spaţii pentru desfăşurarea activităţilor economice de producţie şi de prestare servicii. Acestea au ca scop atragerea investiţiilor şi dezvoltarea potenţialului resurselor umane şi materiale ale zonei în care sunt localizate.