Asa cum spuneam intr-un articol anterior, pentru intreprinzatorii care doresc sa demareze o afacere cea mai actuala si cea mai completa sursa de informare referitoare la inregistrarea unei afaceri o reprezintă site-ul web al Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC), respectiv www.onrc.ro.

La sectiunea INMATRICULARI a site-ului sunt prezentate etapele ce trebuie parcurse pentru inregistrarea ca si persoana fizica autorizata, intreprindere individuala, intreprindere familiala sau societate comerciala. Pentru fiecare categorie sunt prezentate detaliat atat operatiunile prealabile, respectiv cele ce trebuie parcurse in prima faza, cat si formalitatile propriu-zise de inregistrare. De asemenea, aici sunt prezentate si tarifele practicate de ONRC.

La sectiunea MEDIA – INFORMATII UTILE sunt prezentate alte informatii relevante pentru intreprinzatori, dintre care amintim:

  • Ce este un SRL-D si ce conditii trebuie sa indeplineasca un intreprinzator debutant
  • Diferenta dintre filiala si sucursala unei societati comerciale
  • Elementele de identificare ale unui profesionist: firma, emblema si marca
  • Pasii necesari pentru intreruperea activitatii unei firme
  • Detalii privind legea investitorilor individuali – business angels
  • Informatii privind PFA: documente necesare pentru sediu, atestarea pregatirii/experienței profesionale, etc.

Pentru cei ce doresc sa-si infiinteze o societate comerciala la prezentul articol am atasat si un model de act constitutiv pentru o societate comercială cu raspundere limitata, cea mai raspandita forma de organizare a afacerilor din Romania.

Lista codurilor din clasificarea activitatilor din economia nationala (CAEN) conform reviziei 2 din 2008, preluata de pe site-ul www.onrc.ro, necesare pentru completarea cap. II al actului constitutiv, este de asemenea atasata.

Pe cei care doresc mai multe informatii legate de acest subiect ii rugam sa completeze formularul de solicitare informatii de pe site.